O NAMA
KROZ
VREME
ISTORIJAT
1948.
Pekarsko preduzeće “Izvor” nastalo je 16. juna 1948. godine kao gradsko preduzeće pod nazivom “Ishrana” sa sedištem u Paraćinu i tada je u svom sastavu imalo 5 turskih pekara za pečenje hleba, peciva i bureka na drva, jednu klanicu, 5 prodavnica hleba i peciva, 5 prodavnica mesa i mesnih prerađevina, 3 prodavnice voća i povrća, jedan centralni magacin zvani “Pecara” i zapošljavalo je 48 radnika.

Ovom preduzeću 1951. godine pripaja se fabrika bombona i iste se godine i odvaja iz njegovog sastava. 1952. godine preduzeće se naglo širi preuzimanjem ugostiteljskih objekata menze Fabrike štofa i Fabrike stakla, otvara sopstvene ugostiteljske objekte - “Gurman” i “Zdravljak” za poslastičarske proizvode, preuzima nacionalizovan mlin Bore Đurića.
U magacinu “Pecara” otpočinje proizvodnja korneta i oblandi, otvara se proizvodnja soda vode, ledara i prerada povrća i voća. U klanici pored klanja stoke otvara i preradu suhomesnatih proizvoda, gradi novu zgradu pekare sa jednim magacinom u koji se ugrađuje peć “Termoelektro” i počinje sa proizvodnjom hleba mašinskim putem. Tada se nabavljaju mašine za prvo i drugo oblikovanje hleba, mašine za prvo i drugo oblikovanje testa i kifl-mašine za poluautomatsku izradu hleba i peciva. Širi se vozni park i prelazi sa konjske zaprege na kamionski prevoz - kupovinom prvog kamiona marke “Pionir”. Otvara se i tovilište i počinje prodaja tovljene stoke Italiji. Usled ovakvog sastava gradsko preduzeće “Ishrana” registruje se kao trgovačko preduzeće “Ishrana” sa sedištem u Paraćinu i ima ukupno 220 zaposlenih radnika.
1954.
godine iz sastava preduzeća izdvajaju se menze Fabrike stakla i Fabrike štofa. Iste godine porušena je peć “Termoelektro” a sagrađene su dve duple kanalske peći.
1956.
Zbog promene zakonskih propisa preduzeće gasi tov stoke i trgovinu sa Italijom, obustavlja preradu voća i povrća, a zbog nerentabilnosti prestaje se sa proizvodnjom korneta, oblandi i soda-vode, a takođe sa radom prestaju prodavnice voća i povrća.
1957.
Izdvaja se iz preduzeća klanica i prerada suhomesnatih proizvoda. 1958. godine preduzeće “Ishrana” ostaje samo sa mlinom i pekarom i postaje čista prehrambena industrija. Iste godine trgovačko preduzeće “Ishrana” menja naziv i registruje se kao industrijsko-mlinsko preduzeće “Izvor” Paraćin. Godine 1963. preduzeće se bavi prodajom brašna, mekinja i stočne hrane, a 1968. godine iz preduzeća je izdvojen mlin i pripojen organizaciji “Žitomlin” Svetozarevo i preduzeće se registruje pod nazivom pekarsko preduzeće “Izvor” – Paraćin.
1970.
godine otpočelo se sa gradnjom nove pekare za automatsku proizvodnju hleba koja je puštena u rad jula 1973. godine. 1977. preduzeće se reorganizuje i integriše u prometno proizvodnu radnu organizaciju “Šumadija” Paraćin, a 1987. godine se izdvaja iz njenog sastava i organizuje u Radnu organizaciju za proizvodnju hleba i peciva – “Izvor” Paraćin, i kao takva biva udružena u SOUR AIK “Paraćin”. Od 1989. godine posluje pod nazivom Pekarsko preduzeće “Izvor” Paraćin i ima uzlaznu liniju razvoja. Pored nove pekare koja radi u tri smene i snabdeva hlebom građane opština Paraćin, Ćićevac, Varvarin i Ražanj, renovirana je i takozvana stara pekara kod “Zelene pijace” gde se proizvode “Danska peciva” i specijalne vrste hleba.
1996.
godine proizvedeno je 3.113.000 kg hleba i 167.000 kg peciva. Pekara “Izvor” raspolaže voznim parkom od 9 kamiona i 3 manja dostavna vozila. U svom sastavu ima i 8 prodavnica. Ukupan broj radnika je 124.
2003.
do danas - Pekara “Izvor” postaje Akcionarsko društvo i prelazi u privatno vlasništvo akcionara. Od tada se kontinuirano ulaže u opremu za proizvodnju, gradi se novi pogon za smrznuta testa, implementira se novi informacioni sistem, kompletno se menja i obnavlja postojeći vozni park, ulaže se u izgradnju silosa za odlaganje brašna, gradi se nova poslovna zgrada, ...
2016.
“Izvor” se može pohvaliti snabdevanjem velikog broja kupaca hlebom pravljenim po i dalje tradicionalnoj recepturi, proizvodnjom smrznutih proizvoda, korišćenjem polupečenih tehnologija, kao i inoviranjem prvog trajnog kroasana proizvedenog u Srbiji.